פרפור פרוזדורים (Atrial Fibrillation)
פרופסור דוד רוט
דפיברילטור מי שצפה באחד מסדרות הטלוויזיה הרפואיות כגון ER ראה בוודאי אנשים מחוסרי הכרה במצב של דום לב המוחזרים לחיים על ידי רופא המניח על חזה החולה שתי אלקטרודות (כפות), צועק “clear” ומזרים חשמל שמפסיק את הפרעת הקצב ומחזיר את הלב לקצב תקין.
המכשיר המחובר לאלקטרודות ומיצר עבורן את האנרגיה החשמלית המועברת לחולה נקרא דפיברילטור. יש שלוש קטגוריות של דפיברילטורים:
1. הדפיברילטור השגרתי אשר בשימוש בתי חולים. מדובר במכשיר משוכלל הדורש מהמפעיל ידע רפואי. המפעיל מחליט האם לתת מכת חשמל ובאיזו עוצמה לשם כך עליו לדעת לזהות הפרעות בקצב הלב לפי רישום א.ק.ג שמספק המכשיר.
2. דפיברילטור אוטומטי (ICD) המורכב בחזה החולה בדומה לקוצב לב. מכשיר זה אוטומטי לחלוטין. בעל יכולת לזהות הפרעת קצב ולתת מכת חשמל ללא צורך בפקודה חיצונית. מכשיר זה הוכח כמציל חיים בחולים המצויים בסיכון גבוה להפרעות קצב חדריות מסכנות חיים.
3. דפיברילטור חצי אוטומטי (AED) מכשיר זה דומה לדפיברילטור השגרתי אך הוא קטן יותר ופשוט להפעלה. למעשה הפעלתו אינה דורשת ידע מוקדם. כל אדם יכול להפעילו על ידי הוראות מוקלטות שמשמיע המכשיר. עם לחיצה על כפתור הפעלת המכשיר הוא מורה לחבר את האלקטרודות לחזה החולה. לאחר מכן הוא מכריז “מבצע אנליזה” לאחר מספר שניות (כאשר אבחן את קצב הלב של החולה) הוא מציע לתת שוק חשמלי לחולה או לא בהתאם למצב. במידה ודרוש שוק על המפעיל לאשר את מתן השוק על ידי לחיצה על כפתור אדום מהבהב על המכשיר. דפיברילטור זה נבדק ונמצא מציל חיים במטוסי נוסעים כאשר הופעל על ידי צוות האויר, ובמועדוני קזינו כאשר הופעל על ידי צוות המועדון.
הדפיברילטור החצי אוטומטי כאמור מיועד להפעלה לאו דווקא על ידי אנשי צוות רפואי, אלא על ידי כל אדם מגיש עזרה. דפיברילטורים כאלה אמורים להיות מוצבים במקומות ציבוריים כגון קניונים, בניני משרדים אצטדיוני ספורט, נמלי תעופה, ספינות תענוגות וכו’.
בארצנו אושר חוק בדצמבר 2007 הקובע כי דפיברילטורים חצי אוטומטיים יוצבו במקומות ציבוריים ובאתרים הומי אדם כגון קניונים, משרדי ממשלה ורשויות מקומיות, נמלי ים ואויר, תחנות מרכזיות של תחבורה ציבורית, רכבות ואניות נוסעים, אצטדיוני ספורט, בתי אבות, בתי כלא, בתי מלון עם מעל 100 חדרים, בריכות שחייה, חופי רחצה, חדרי כושר ומקומות עבודה עם מעל ל 500 עובדים.