פעימות חדריות מוקדמות (premature ventricular contractions)

פרופסור דוד רוט

קצב לב תקין נקבע על ידי הקוצב הטבעי (הסינוס) המצוי בעליה הימנית. כאשר “מתעורר” אזור באחד מחדרי הלב שמתחיל לתת מדי פעם קצב הדבר גורם להופעת פעימות לב נוספות בין הפעימות הסדירות של הקוצב הטבעי. פעימות אלה נקראות פעימות חדריות מוקדמות.

פעימות חדריות מוקדמות לרוב לא גורמות סימפטומים אך לעיתים הן עלולות לגרום לתחושה של קצב לב לא סדיר, החסרת פעימה, הפסקת דופק ולאחר מכן פעימה חזקה יותר מהרגיל. פעימות חדריות מוקדמות הן תופעה שכיחה ומתרחשות מדי פעם אצל רוב האנשים.

אדם בריא בעל תפקוד לב תקין אשר מדי פעם חווה פעימות חדריות מוקדמות אינו בסכנה כלל. מדובר בתופעה שפירה שאינה מצריכה טיפול. אם ניתן טיפול במקרים אלה המטרה היא להשיג הקלה סימפטומטית בלבד.

הסיבה לפעימות מוקדמות לרוב לא ברורה. הן נוטות להופיע כאשר: יש שינויים באלקטרוליטים בגוף בעיקר אשלגן ומגנזיום, שימוש בתרופות כמו משאפים לטיפול באסטמה, אלכוהול וסמים כמו קוקאין, כתוצאה ממחלת לב כלילית (התקף לב) או ירידה בתפקוד לב מסיבה אחרת (קרדיומיופתיה, מיוקרדיטיס). בעבר סברו כי קפה גורם לפעימות מוקדמות אך זה ככל הנראה לא נכון.

לרוב כאמור פעימות מוקדמות מופיעות באנשים בריאים עם לב תקין ואין להן גורם ברור. במצב זה כאמור אין בהן כל סכנה. אולם כאשר הן מופיעות באנשים הסובלים ממחלת לב (כלילית, מסתמית או קרדיומיופתיה) הן כן גורם סיכון להפרעות קצב מסכנות חיים.

אדם הסובל מדפיקות לב (פלפיטציות) צריך לעבור ברור ראשוני הכולל תרשים א.ק.ג, ניתור קצב לב של 24 שעות (על ידי הולטר) ולעיתים גם אקו לב ו/או מבחן מאמץ – לפי שיקול הרופא. במידה והברור מאשר כי מדובר בפעימות מוקדמות ואין עדות למחלת לב הרי שאין בהן כל סכנה. באם מאובחנת מחלת לב יש לטפל בה לפי המלצת הרופא.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344