שתיית יין ומשקאות אלכוהוליים בכלל והקשר להפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים
פרופסור דוד רוט
ידוע כי שתייה מופרזת של יין או משקאות אלכוהוליים אחרים מזיקה לבריאות ואינה מומלצת. מבחינת הלב שתייה מופרזת נמצאה קשורה להתפתחות קרדיומיופתיה מורחבת.בניגוד לכך שתיית אלכוהול מתונה (עד שתי מנות משקה אלכוהולי ביום) נחשבת כלא מזיקה ואף כמועילה ללב- אך לכך אין הוכחה ודאית.
מחקר שהתפרסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקני ספטמבר 2016 מעלה ספק בערך הבריאותי של שתיית אלכוהול מתונה. המחקר היה תצפיתי וכלל 5220 משתתפים שנכללו במחקר פרמינגהם. גילם הממוצע היה 56 שנה ו 54% היו נשים. החוקרים מצאו כי שתייה מתונה של אלכוהול על פני שנים (תקופת המעקב הייתה 6 שנים), קשורה בעליה בהיארעות של פרפור פרוזדורים. שתיה יומית של מנת אלכוהול אחת (מנה מוגדרת כמות משקה המכילה 10 גרם אלכוהול) נמצאה קשורה בעליה של 5% בסיכון לפרפור פרוזדורים, וכל מנה נוספת העלתה את הסיכון ב 5% נוספים.
החוקרים מצאו כי שתיית אלכוהול מתונה קשורה בהרחבה של הפרוזדור השמאלי בלב, מה שמכוון למנגנון אפשרי באמצעותו עלול האלכוהול לגרום לפרפור פרוזדורים.
יש לציין כי ההמלצה של ארגוני הבריאות הבינלאומיים לגבי שתיית משקאות אלכוהוליים היא כי: מי שרגיל בשתייה צריך להגביל עצמו ללא יותר משתי מנות אלכוהול ביום. מי שאינו רגיל בשתייה, אל לו להתחיל לשתות במחשבה כי זה ישפר את מצבו הבריאותי.