אין אונות (אימפוטנציה Erectile dysfunction)
פרופסור דוד רוט
מדוע נושא זה נכלל באתר
אתר זה עוסק במחלות לב לפיכך מאמר זה עלול להראות לא שייך. החלטתי לכתוב על נושא האין אונות כיון זו בעיה שכיחה אצל חולי לב ואצל הסובלים מריבוי גורמי סיכון למחלת לב. זאת מכיוון שאחת הסיבות העיקריות לאין אונות היא טרשת עורקים הגורמת גם למחלת לב.

הגדרה
אין אונות מוגדרת כחוסר יכולת להשיג זקפה המאפשרת מגע מיני. אין אונות מלווה לעיתים קרובות במתח נפשי וירידה בביטחון העצמי. הסובלים מבעיה זו חשוב שיפנו לרופא, כיון שלעיתים מדובר בסימן לטרשת עורקים או לסוכרת, שתיהן מחלות העלולות לפגוע בלב ובאברים נוספים וחשוב לאבחן אותן. לעיתים טיפול במחלה הראשונית יפתור גם את בעיית האין אונות. במקרים אחרים ניתן להציע טיפול תרופתי או אחר שישפר את המצב.
גורמים לאין אונות
מחלת לב
טרשת עורקים
עישון
סוכרת
לחץ דם גבוה
מחלות של מערכת העצבים: מחלת פרקינסון, טרשת נפוצה
רמת טסטוסטרון נמוכה
אלכוהוליזם או התמכרות לסמים
סיבוך של טיפול ניתוחי או קרינתי בערמונית
תרופות כגון חוסמי בטא
מצבים נפשיים כמו דיכאון, חרדה או מתח נפשי
אבחון וטיפול
אדם הסובל מאין אונות צריך לעבור הערכה רפואית לשלילת מחלת לב/טרשת עורקים, סכרת, לחץ דם גבוה כולסטרול גבוה. במידה ומגלים מי מבעיות אלה יש כמובן לטפל בה. על מנת לשלול בעיה פסיכולוגית מקובל לבצע בדיקת שינה כיון שבאופן טבעי בזמן שינה מתרחשת זקפה. אם אצל נבדק מסוים הסובל מאין אונות מתרחשת זקפה תקינה במהלך שינה הרי שמדובר בבעיה נפשית.
במקרים רבים תרופות המשפרות זרימת דם לפין מסייעות להשגת זקפה: (Sildenafil (Viagra), Tadalafil (Cialis ו (Vardenafil (Levitra הן שלוש תרופות כאלה הרשומות בארץ.
תרופות אלה אסורות בשילוב עם:
תרופות מקבוצת הניטראטים-(קורדיל, מונוניט, מונוקורד, מונולונג, איזוקט, ניטרוגליצרין).
תרופות חוסמות אלפא המשמשות לטיפול בהגדלה של הערמונית (כמו קדקס).
כאשר תרופות לא עוזרות ניתן לטפל בבעיה על ידי אמצעים מכאניים :משאבת ואקום או שתל בפין.
אמצעים נוספים שעוזרים במקרה של אין אונות (ואף עוזרים למנוע הופעה של אין אונות):
על מעשנים להפסיק לעשן.
שמירה על משקל תקין (ירידה במשקל אם יש עודף משקל)
פעילות גופנית על בסיס יומי
הימנעות מאלכוהול וסמים
איזון כל גורמי הסיכון לטרשת עורקים:
בהקשר זה יש לציין כי יתכן שסטטינים, תרופות להורדת כולסטרול, מועילות גם במניעת אין אונות: במרץ 2014 פורסם בכתב העת The Journal of Sexual Medicine מאמר שסקר 11 מחקרי סטטינים ודווחו בין היתר גם על מצב האונות. מסקנת המחברים היא שטיפול בסטטינים גרם לשיפור משמעותי בתפקוד המיני של גברים. השיפור בתפקוד המיני שהושג היה בסדר גודל של שליש עד מחצית מהשיפור הצפוי מתרופות כגון ויאגרה, סיאליס או לויטרה.