מחלת עורקים הקפית (Peripheral artery disease)
פרופסור דוד רוט
טרשת עורקים גורמת גם לחסימת עורקים מחוץ ללב
מחלת עורקים הקפית נגרמת בשל טרשת עורקים. טרשת עורקים עלולה להתפתח בעורקים שונים בגוף. מיקום העורק המעורב תיקבע את סוג ממחלה: טרשת של העורקים הכלילים תגרום לתעוקה ולאוטם שריר הלב – התקף לב, טרשת בעורקי המוח תגרום לארוע מוחי, טרשת באבי העורקים תגרום למפרצת ואילו טרשת של עורקי הגפיים (לרוב התחתונות) תגרום למחלת עורקים הקפית. בשלב ראשון תיגרם הפרעה בזרימת דם לגפה וזה יגרום לכאב בעת הפעלת הגפה למשל בהליכה. הסמפטום האופייני הוא “צליעה לסרוגין” כלומר כאב בגפה המופיע בעת הליכה וחולף לאחר מנוחה. במצב של מחלה מתקדמת יותר כאשר ההפרעה לזרימת דם לגפה קיימת גם במנוחה הכאב יתמיד גם במנוחה, הגפה תהיה קרה למגע ועלולים להופיע פצעים שאינם נרפאים בכפות הרגליים.
סיבוכים
הסובלים ממחלת עורקים הקפית עלולים לפתח אסכמיה (הפרעה באספקת דם) כה קשה בגפה שתוביל לצורך בקטיעת הגפה (ברוב המכריע של המקרים מדובר ברגל) .
השכיחות של מחלת עורקים הקפית עלתה משמעותית בעשור האחרון בעיקר במדינות מתפתחות, אך גם במדינות מפותחות.
הסיבה השכיחה ביותר למחלת עורקים הקפית היא כאמור טרשת עורקים, סיבה נדירה הרבה יותר היא מחלה דלקתית של העורקים (ארטריטיס/וסקוליטיס). כיון שכך גורמי הסיכון לטרשת עורקים הם גם גורמי הסיכון למחלת עורקים הקפית: עישון, סוכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה והשמנת יתר. לאור זאת לא מפתיע שהלוקים במחלת עורקים פריפרית מצויים בסיכון גבוה ללקות באוטם שריר הלב ובאוטם מוחי.
טיפול
הטיפול בלוקים במחלת עורקים הקפית מכוון להקלת הסמפטומים (כגון הכאב בגפה) ולעצירת התקדמות טרשת העורקים. לשם השגת מטרות אלה יש לסגל אורח חיים בריא: הפסקת עישון, ירידה למשקל תקין, פעילות גופנית כמומלץ וטיפול תרופתי בכל גורמי הסיכון שניתן לטפל בהם: הורדת הכולסטרול על ידי סטטין, איזון לחץ הדם, טיפול בסכרת, טיפול בתרופות נוגדות טסיות כמו אספירין. כל אלה יפחיתו סמפטומים וגם יעזרו בעצירת או לפחות החלשת התקדמות התהליך הטרשתי בעורקים (מניעה שניונית).
אם הסמפטומים קשים למרות הטיפול הנ”ל ניתן להתערב פולשנית על ידי צנתור והרחבת עורק על ידי בלון ותומכן (בדומה להתערבות בעורקים הכליליים) או על ידי ניתוח מעקף הקפי (שוב בדומה לניתוח הלבבי המקביל).
מניעה
כמו מחלת לב כלילית גם מחלת עורקים הקפית ניתנת למניעה על ידי אימוץ אורח חיים בריא וטיפול בגורמי הסיכון (מניעה ראשונית):
הפסקת עישון מוחלטת.
סכרת, אם קיימת, לאזן אותה.
פעילות גופנית לפחות 3 פעמים בשבוע.
לאזן את לחץ הדם אם יש צורך.
להוריד את רמת הכולסטרול בדם אם יש צורך.
יש לאמץ תזונה בריאה – דלה בשומן רווי ובסוכרים.
לשמור על משקל תקין.