פגם במחיצה הבין חדרית (Ventricular Septal Defect (VSD
פרופסור דוד רוט
בלב שני חדרים שמאלי וימני. הדופן המשותפת לשני החדרים נקראית המחיצה הבין חדרית. פגם במחיצה הבין חדרית (VSD) הוא פתח או חור במחיצה המאפשר מעבר דם דרכו. פגם במחיצה בין החדרים ברוב מקרים הוא מום לב מולד (קיים מלידה), המאפשר לדם עשיר במחמצן מהחדר השמאלי לעבור לחדר הימני וממנו שוב לריאות, במקום לזרום דרך אבי העורקים לאברי הגוף.
פגם VSD קטן עשוי להסגר בעצמו במהלך הילדות, פגם קטן עשוי לא לגרום לכל בעיה גם אם לא נסגר ומתמיד בבגרות. פגם גדול יותר יגרום לעומס על החדר השמאלי ולסיבוכים ולכן מצריך סגירה בניתוח.
סיפמפטומים
בניגוד לפגם במחיצה הבין פרוזודרית (ASD) שאינו גורם לסמפטומים בילדות, פגם משמעותי במחיצה הבין חדרית גורם לסמפטומים כבר בגיל של מספר ימים עד מספר חודשים.
סימפטומים
-תאבון ירוד, והעדר שגשוג של התינוק.
-קוצר נשימה
-התעייפות מהירה
במידה וה VSD קטן סמפטומים יכולים להופיע בגיל ילדות מאוחר יותר, או אם ה VSD קטן מאד ספטומים לא יפיעו כלל. במקרים אלה החשד ל VSD יעלה במהלך בדיקה שגרתית אצל רופא הילדים אשר ישמע אוושה לבבית. לעיתים VSD קטן אינו מאובחן אלא בגרות.
גורמים
מומי לב מולדים כגון VSD נגרמים עקב טעות המתרחשת בזמן התפתחות הלב בעובר. לרוב לא ברור מה גרם לטעות זו. מדובר ככל הנראה בשילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. להורים לילד עם מום לב מולד סיכוי גבוה יותר מאחרים להוליד ילדים נוספים עם מום לב, מומי לב מולדים שכיחים יותר בתינוקות עם תסמונת דאון.
פגם נרכש (להבדיל מפגם מולד) במחיצה הבין חדרית עלול להגרם בעקבות התקף לב. במקרה זה מדובר בסיבוך קשה של אוטם שריר הלב, אשר כיום הפך נדיר כתוצאה מהטיפול המשופר באוטם חד של שריר הלב.
פתופיזיולוגיה
בלב תקין מחזור הדם הריאתי ומחזור הדם הכלל גופי פועלים במקביל ראה תאור מפורט במאמר על ASD.
בנוכחות פגם במחיצה הבין חדרית (VSD) שני המחזורים מתערבבים: דם עשיר בחמצן המגיע מוורידי הריאה לפרוזדור השמאלי וממנו לחדר השמאלי (המחזור כלל גופי) יכל לזרום דרך הפגם במחיצה אל החדר הימני (המחזור הריאתי) ולהתערבב עם דם עני בחמצן המגיע בכל אברי הגוף. אם הפגם במחיצה הבין חדרית גדול, הכמות הרבה של דם שעוברת משמאל (מהמחזור הכלל גופי) לימין (למחזור הריאתי) גורמת לעומס על עורקי הריאה ועל החדר השמאלי מצב זה גורם במשך השנים להיחלשות ואי ספיקה של החדר השמאלי, ולעליה בלחץ הדם בעורקי הריאה.
סיבוכים
פגם קטן במחיצה הבין חדרית עשוי כאמור לא לגרום לסמפטומים כלל גם בבגרות. פגמים בינוניים וגדולים גורמים לטווח רחב של סיבוכים שנע בין מצבים קלים עד למצבים מסכני חיים.
-התפתחות לחץ דם ריאתי גבוה
-תסמונת Eisenmenger: VSD גדול שאינו מטופל עלול במשך השנים לגרום נזק בלתי הפיך לעורקי הריאה שמוביל להיפוך הזרימה דרך ה VSD כלומר מימין לשמאל.
-אנדוקרדיטיס: פגם במחיצה הבין חדרית מעלה את הסיכון לזיהום חיידקי של הלב.
-אי ספיקה של החדר השמאלי
– הפרעות קצב לב
אבחנה
ברוב המקרים VSD משמעותי יגרום לסמפטומים כבר בשלב הינקות או הילדות המוקדמת ואלה יובילו לברור ואבחנה. VSD קטן שלא גורם לסמפטומים עשוי להתגלות במקרה במהלך בדיקת רופא אשר ישמע אוושה לבבית בעזרת סטטוסקופ. במידה והחשד עולה, יפנה הרופא למספר בדיקות:
אקו לב: בדיקת הבחירה לאבחון VSD. מדובר בבדיקה על קולית, ניתן לבצע אותה גם לפני הלידה כבדיקה תוך רחמית לשם אבחון מומי לב מולדים.
צילום חזה: מראה את צל הלב, הריאות וכלי הדם הגדולים.
תרשים אק״ג: מראה רישום של הפעילות החשמלית של הלב, יכל לגלות הפרעות הולכה וקצב לב.
צנתור לב: בדיקה פולשנית בעזרתה ניתן לאבחן מומי לב מולדים ואת מידת חומרתם.
טיפול
תינוקות רבים המאובחנים עם VSD אינם זקוקים לסגירתו, כיון שאצל חלקם הפגם יסגר באופן עצמוני. במידה והתינוק סובל מסמפטומים הניתוח מבוצע לרוב במהלך שנת החיים הראשונה. במידה ואין סמפטומים אך מדובר ב VSD משמעותי התיקון מבוצע לרוב בגיל הילדות או הבגרות המוקדמת.
טיפול תרופתי: אינו מסוגל לגרום לסגירת VSD, אך משמש לטיפול בסיבוכים כגון אי ספיקת לב או הפרעות בקצב הלב.
טיפול אנטביוטי למניעת אנדוקרדיטיס מומלץ בחלק מהסובלים מ VSD: אלה עם פגם משמעותי שלא עבר תיקון, במידה ויש גם מסתם תותב, או לאחר תיקון מוצלח- אז דרוש טיפול רק במשך ששת החודשים הראשונים שלאחר התיקון.
כל בעל VSD גם אם עבר תיקון זקוק למעקב קרדיולוגי תקופתי, שתדירותו תיקבע על ידי הקרדיולוג.
טיפול פולשני: מומלץ כאשר ה VSD סמפטומטי או כאשר הפגם משמעותי וסביר שיגרום לסיבוכים בעתיד אם ישאר ללא טיפול. לא מומלץ לסגור VSD במידה וכבר התפתחה תסמונת Eisenmenger.
ניתוח לב: מצריך הרדמה ושימוש במכונת לב ריאה. דרך חתך בבית החזה מגיע המנתח אל הלב ותופר טלאי על מנת לסגור את הפגם במחיצה הבין חדרית.
צנתור לב: יש מקרים בהם ניתן לסגור את ה VSD באמצעות צנתר (צינור דק וארוך) המוחדר מכלי דם במפשעה עד ללב, דרכו ניתן להעביר ולמקם מעין פקק שחוסם את ה VSD
הריון בנוכחות VSD
נשים הלוקות ב VSD קטן או שעברו תיקון מוצלח של VSD בעבר, אינן צפויות לבעיה במהלך הריון. אולם VSD גדול שלא תוקן או שגרם לסיבוכים כמו אי ספיקת לב, עליה בלחץ דם ריאתי או הפרעות קצב מעלה את הסיכון לסיבוכים בהריון. לנשים הסובלות בתסמונת Eisenmenger מומלץ לא להיכנס להריון כיון שהריון במצב זה כרוך בסיכון גבוה לתמותה של האם.
כל אשה עם מום לב מולד שתוקן או לא תוקן, והשוקלת הריון, זקוקה לבדיקת יעוץ קרדיולוגית ומעקב- רצוי במרפאת מומלי לב מולדים בבוגר (מצויה בבית חולים גדולים).