קרדיומיופטיה מעובה (Hypertrophic Cardiomyopthy)

פרופסור דוד רוט

קרדיומיופתיה מעובה (היפרטרופית) היא מחלה שבה שריר הלב הופך עבה. שריר לב המעובה הוא נוקשה, ומקטין את גודלו של החדר השמאלי, שני אלה מפריעים לחדר השמאלי להתמלא בדם ולכן פוגעים ביכולת הלב לספק דם לגוף למרות שיכולת ההתכווצות של הלב חזקה מהנורמה. קרדיומיופתיה מעובה עלולה לפגוע גם במערכת החשמלית של הלב.

צורות המחלה

לרוב האנשים עם קרדיומיופתיה מעובה יש צורה של המחלה בה המחיצה בין שני חדרי הלב מעובה מאד וחוסמת את זרימת הדם אל אבי העורקים. צורה זו של מחלה נקראת קרדיומיופתיה מעובה חסימתית. לפעמים קרדיומיופתיה מעובה מופיעה ללא הפרעה משמעותית בזרימת דם. צורה זו של מחלה נקראת קרדיומיופתיה מעובה שאינה חסימתית.

שכיחותה של קרדיומיופתיה מעובה בגברים ונשים שווה. מחלה זו בדרך כלל נגרמת עקב מוטציות גנטיות. יש סיכוי של 50% שהילדים של הורים עם קרדיומיופתיה מעובה יירשו את המוטציה למחלה. לכן קרובי משפחה של אדם עם קרדיומיופתיה מעובה צריכים להיבדק על ידי רופא בכדי לשלול קיום המחלה אצלם.

אנשים רבים עם קרדיומיופתיה מעובה אינם סובלים בעיות בריאות משמעותיות. אך חלק מהלוקים במחלה, סובלים מתסמינים חמורים כגון קוצר נשימה, כאבים בחזה, דפיקות לב או סינקופה (התעלפות).

סיבוכים

סיבוכים אפשריים של קרדיומיופתיה מעובה כוללים:

הפרעות קצב: שריר לב מעובה יכול לשבש את התפקוד התקין של המערכת החשמלית של הלב, וכתוצאה מכך הלוקים בקרדיומיופתיה מעובה נמצאים בסיכון להפרעות קצב כגון פרפור פרוזדורים, טכיקרדיה חדרית . הפרעות הקצב החדריות עלולות לגרום דום לב ומות פתאומי. קרדיומיופתיה מעובה היא הגורם המוביל למוות פתאומי באנשים מתחת לגיל 30. למרבה המזל, מקרי מוות כאלה הם נדירים. לרוע המזל קשה לנבא אילו אנשים עם קרדיומיופתיה מעובה הם המועדים לפתח הפרעות קצב מסכנות חיים. גורמים המנבאים הפרעות קצב מסכנות חיים הם סחרחורת, דפיקות לב וסינקופה, לכן סמפטומים אלה מחייבים פניה מידית לעזרה רפואית.

חסימת זרימת דם: אצל אנשים רבים, שריר הלב המעובה גורם לחסימה של זרימת הדם מהחדר השמאלי לאבי העורקים. זה יכול להוביל לקוצר נשימה במאמץ, כאבים בחזה, סחרחורות סינקופה.

דליפה של המסתם המיטראלי: שריר הלב המעובה יכול למנוע מהמסתם בין הפרוזדור השמאלי לחדר השמאלי מלהסגר כראוי כאשר הלב מתכווץ. זה עלול לגרום לדליפה של דם לאחור אל הפרוזדור השמאלי. דליפה כזו לאורך זמן עלולה לגרום להפרעות קצב ולאי ספיקת לב.

אי ספיקת לב: שריר הלב המעובה מקשה על החדר השמאלי לשאוב ולהכיל מספיק דם כדי להזרימו לאברי הגוף. זה יכול להוביל לאי ספיקת לב שביטויה קוצר נשימה.

קרדיומיופתיה מורחבת: במשך הזמן, שריר לב המעובה יכול להחלש. החלל החדר השמאלי הופך מורחב, ויכולת ההתכווצות שלו נחלשת. כלומר הקרדיומיופתיה המעובה הופכת לקרדיומיופתיה מורחבת.

טיפול

הסובל ממחלה זו צריך להיות במעקב קרדיולוגי רציף, לשם קבלת טיפול תרופתי נאות, אבחון וטיפול בסיבוכים אפשריים.

כיון שהקרדיומיופתיה המעובה הינה תורשתית היא לא ניתנת למניעה. עם זאת חשוב לאבחן את הבעיה מוקדם ככל האפשר כדי להתחיל טיפול ולמנוע סיבוכים: הרכבת דפיברילטור פנימי (ICD), המטפל בהפרעות קצב חדריות, הוכחה כיעילה במניעת מוות פתאומי. בנוסף מומלץ לסובלים מקרדיומיופתיה מעובה שלא לעסוק בספורט תחרותי או פעילות ספורטיבית בעצימות גבוהה.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344