רשרוש בלב = אוושה לבבית

פרופסור דוד רוט

באופן תקין קולות הלב מורכבים משני צלילים (קול ראשון וקול שני) הנובעים מסגירת מסתמי הלב. אוושה לבבית היא צליל נוסף, הנשמע כאשר מאזינים לקולות הלב בעזרת סטטוסקופ. היא נגרמת על ידי זרם הדם העובר דרך מסתמי הלב. אוושה יכולה להופיע מלידה או בשלב מאוחר יותר בחיים. רוב האוושות הן חסרות משמעות ואינן נובעות ממחלה-אוושות אלה נקראות אוושות תמימות או פיזיולוגיות. מיעוט האוושות נובעות מליקוי (דליפה או הצרות) של אחד ממסתמי הלב, או ממחלה לבבית אחרת (למשל: מום לב מולד או קרדיומיופתיה מעובה).

אוושה תמימה אינה כרוכה בסימפטומים כלל ומאובחנת כממצא אקראי במהלך בדיקת רופא. אוושה הנובעת ממחלת לב (מסתמית או אחרת) עלולה להיות כרוכה בסימפטומים- הדבר תלוי בחומרת המחלה הלבבית. כיון שמחלות מסתם לרוב מתפתחות באיטיות על פני שנים, גם אוושות כאלה במקרים רבים מאובחנות כממצא אקראי במהלך בדיקת רופא, זמן רב לפני שמחלת המסתם מתחילה לגרום לסימפטומים.רִשׁרוּשׁ

אוושה לבבית

במידה וקיימים סימפטומים הם יכולים להיות:

כחלון של העור בעיקר בשפתיים ובקצות האצבעות

בצקות בקרסוליים ו/או עליה פתאומית במשקל

קוצר נשימה

שעול כרוני

חוסר עליה במשקל וחוסר תאבון (בתינוקות עם מום לב מולד)

כאבים בחזה

סחרחורות

התעלפות

רוב האוושות כאמור אינן משמעותיות אך כל אדם עם אוושה צריך לעבור הערכה על ידי רופא. אם הרושם הוא שמדובר באוושה תמימה אין צורך בברור נוסף אך אם עולה חשד למחלה מסתמית או אחרת יש צורך בברור מתאים.

אוושה תמימה

אוושות תמימות נשמעות אצל ילדים או בוגרים עם לב תקין. הגורם להן הוא זרימת דם מוגברת דרך מסתמי הלב. מצבים בהם שכיח לשמוע אוושה תמימה הם:

מאמץ גופני

הריון

מחלת חום

אנמיה

יתר פעילות של בלוטת התריס

אוושה פתולוגית

אוושות פתולוגיות המופיעות בתינוקות או ילדים נובעות בדרך כלל ממום לב מולד. אוושות כאלה המופיעות במבוגרים נובעות לרוב ממחלת מסתם. פתולוגיות לבביות הגורמות לאוושה הן:

מומי לב מולדים: השכיחים ביותר הם חורים במחיצות הלב, במחיצה בין העליות או במחיצה בין החדרים.

מחלות של מסתמי הלב: יכולות להיות מולדות או נרכשות. הבעיה עלולה להיות הצרות של מסתם או דליפה של מסתם.

קדחת שגרונית: מחלה זו היא סיבוך של דלקת גרון סטרפטוקוקלית. כיום עם הטיפול האנטביוטי היעיל בדלקת זו הפכה הקדחת השגרונית לנדירה בעולם המערבי. בעבר היא היתה גורם חשוב מאד למחלות מסתמים המיטראלי והאורטלי בעיקר (במיוחד הצרות של המסתם המיטראלי).

אנדוקרדיטיס: מחלה זיהומית (חיידקית או פטרייתית) הפוגעת ישירות במסתמי הלב. המחלה עלולה לגרום להרס מסתם והדבר יתבטא בדליפה של המסתם המעורב לרוב המסתם המיטראלי או המסתם האורטלי.

הסתיידות של מסתם: לרוב מופיעה בגיל מבוגר. הסתיידות של המסתם האורטלי היא כיום הסיבה השכיחה ביותר להיצרות המסתם האורטלי במבוגרים.

צניחה של המסתם המיטראלי: סיבה שכיחה להתפתחות של דליפה של המסתם המיטראלי.

מסתם אורטלי דו עלעלי עלול לגרום לאוושה הנובעת מהצרות או דליפה של המסתם.

קרדיומיופתיה: קרדיומיופתיה מעובה גורמת לאוושה אופיינית הנובעת מעיבוי המחיצה בין החדרים המפריעה לזרימת הדם מהחדר השמאלי לאבי העורקים. קרדיומיופתיה מורחבת עלולה לגרום לדליפה של המסתם המיטראלי ולאוושה הנובעת מכך.

אבחון

אוושות לבביות מאובחנות על ידי רופא המאזין ללב בעזרת סטטוסקופ. כך ניתן לרוב להבדיל בין אוושה תמימה שאינה מצריכה ברור לאוושה המחשידה לקיום מחלה מסתמית או אחרת המצריכה המשך ברור. במידה ודרוש ברור בדיקת הבחירה היא לרוב אקו לב (בדיקת אולטראסאונד של הלב) אשר מראה את תפקוד הלב והמסתמים. לעיתים דרוש אקו דרך הוושת לשם הדמיה טובה יותר של הלב. בדיקות אבחנתיות נוספות המבוצעות לעיתים הן בדיקת CT או MRI של הלב וצנתור לב.

אוושה תמימה כאמור אינה דורשת כל טיפול. במידה והיא נובעת ממצב כמו אנמיה או פעילות יתר של בלוטת התריס, טיפול במצב יביא להעלמות האוושה.

במידה והאוושה נובעת ממחלת מסתם או מחלת לב אחרת המחלה מחייבת מעקב קרדיולוגי. המעקב חשוב כיון שבמהלכו יקבע הרופא האם יש להתחיל טיפול תרופתי או ניתוחי בהתאם למצב המחלה.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344