תסמונת הלב השבור (Takotsubo cardiomyopathy)

פרופסור דוד רוט

תסמונת הלב השבור היא כשל לבבי זמני הנגרם עקב עקה נפשית חמורה. הלוקים בתסמונת זו מפתחים כאבים בחזה ושינויי א.ק.ג, ולעיתים גם סימני אי ספיקת לב, אלה עלולים לגרום לאבחנה שגויה של אוטם שריר הלב. תפקוד הלב יורד באופן חד והצורה האופיינית היא שחוד הלב והחלקים הסמוכים אליו אינם מתכווצים ורק החלק הבסיסי של הלב מתכווץ (תמונה A). תופעה זו גורמת ללב להראות כמו כד המשמש ביפן ללכידת תמנונים. כד זה נקרא ביפנית Takotsubo ולכן כך כונתה המחלה שתוארה על ידי רופאים יפניים לראשונה. (בתמונה B נראת התכווצות של לב תקין).

הגורם

הסיבה לתסמונת היא ככל הנראה תגובת הלב לרמה גבוהה של הורמוני סטרס (למשל אדרנלין) שמופרשים בתגובה למצב הנפשי. בשלב החריף של המחלה יש סכנת חיים אך למחלה פוטנציאל הפיך ותפקוד הלב לרוב חוזר לנורמה בתוך שבוע.
האירועים שעלולים לגרום לעקה נפשית שתוביל לתסמונת: מות פתאומי של אדם אהוב, פחד שמעוררת אבחנה רפואית מדאיגה, קורבן התעללות, תאונת דרכים, ניתוח גדול ועוד.
המחלה פוגעת בנשים יותר מאשר בגברים.

באפריל 2019 פורסם מאמר בכתב העת European Heart Journal:  המחקר בדק את ההשערה לפיה המערכת הלימבית במוח (האחראית על עיבוד רגשות, מוטיבציה ולמידה) קשורה לתסמונת. לפי ההשערה באנשים המועדים ללקות בתסמונת הלב השבור- מגיבה המערכת הלימבית בצורה מוגזמת למצבי עקה נפשית (סטרס) כתוצאה מכך מופעלת המערכת הסמפטטית באופן מגזם והדבר בא לידי ביטוי בהפרשה מוגברת של הורמוני סטרס (קטקולאמינים). 

החוקרים סרקו בעזרת MRI תפקודי (fMRI) מוחות של מטופלים שלקו בעבר בתסמונת הלב השבור והשוו אותם למוחות של אנשים בריאים. הם מצאו כי שתי הקבוצות נבדלות משמעותית בפעילות המערכת הלימבית במצב מנוחה. ממצא זה תומך בהשערתם. 


תסמונת זו עלולה להופיע בשנית אצל חולים מסויימים, לכן יש הממליצים על טיפול קבוע בחוסמי בטא החוסמים את השפעת האדרנלין ודומיו. כמובן שרצוי לאמץ אורח חיים רגוע ככל האפשר.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344