על הקשר בין סטטינים למחלת פרקינסון Parkinson's disease
פרופסור דוד רוט
סטטינים הם תרופות המפחיתות את רמת הכולסטרול בדם והוכח שהן מפחיתות סיכון להתקף לב וארועים מוחיים. על היתרונות וגם על תופעות הלואי של הסטטינים הרחבתי במאמר “סטטינים הסיפור האמיתי” באתר זה.
לאחרונה הוצג מחקר בכנס נוירולוגי בארה”ב* שמצא קשר בין שימוש בסטטינים לבין הופעת מחלת פרקינסון מחקר זה סתר מספר מחקרים קודמים שמצאו דווקא קשר הפוך- שימוש בסטטינים קשור בירידה בשכיחות מחלת פרקינסון. יש לציין כי כל המחקרים הללו גם זה שפורסם בכנס וגם הקודמים אינם מוכיחים קשר סיבתי בין סטטינים למחלת פרקינסון אלא קשר נסיבתי (אסוציאציה) בלבד. כלומר אין עדות שסטטין גורם לפרקינסון ואין עדות שסטטין מונע פרקינסון.
המחקר שפורסם בכנס הנוירולוגי שנערך בפנסילבניה ב 2016 הוא מחקר רטרוספקטיבי- החוקרים זיהו 21,559 חולי פרקינסון בבסיס נתונים גדול שכלל כ 30 מליון בני אדם, ובניתוח סטטיסטי מצאו קשר בין שימוש בסטטין מסוג כלשהו ובין עליה בסיכון להופעת מחלת פרקינסון. מענין לציין כי הסיכון היה משמעותי ביותר בשנה הראשונה לטיפול בסטטין וירד משמעותית בשנה השניה והשלישית. לפיכך מציעים החוקרים כי הסטטין לא גורם לפרקינסון אלא חושף את המחלה אצל אנשים אשר מועדים לחלות בפרקינסון בשנים הקרובות. בכל אופן מחקר זה אינו מוכיח קשר סיבתי בין סטטינים למחלת הפרקינסון.
כאמור בשנים האחרונות פורסמו מספר מחקרים שהגיעו למסקנה הפוכה כלומר הראו שהסטטינים מגנים מפני מחלת הפרקינסון למשל:
מחקר פרוספקטיבי שפורסם בכתב העת ארכייבס של נאורולוגיה ב 2012 שכלל 38,192 גברים ו 90,874 נשים נימצא כי נטילת סטטינים היתה קשור בירידה מתונה בסיכון לפתח מחלת פרקינסון.
מחקר שפורסם בכתב העת** פלוס 1 במרץ 2016 היה מטא אנליזה של מחקרים קודמים, כלומר בחן תוצאות של 11 מחקרים קודמים שבדקו קשר בין סטטינים ומחלת פרקינסון. סה”כ נכללו יותר מ 3 מליון בני אדם מהם 21,011 חולי פרקינסון. מחקר זה הראה כי השימוש בסטטינים היה קשור בירידה בסיכון לפתח פרקינסון.
כלומר יש מחקרים שמראים אסוציאציה בין נטילת סטטינים וירידה בסיכון לחלות במחלת פרקינסון, וכעת יש מחקר שמראה ההפך- אסוציאציה בין נטילת סטטינים לעליה בסיכון לחלות בפרקינסון.
כל המחקרים הללו, כאמור, לא מוכחים קשר סיבתי כלשהו בין סטטינים לפרקינסון. במחקרים ראנדומליים (שכן מסוגלים להוכיח קשר סיבתי) לא תוארה שכיחות גבוהה יותר של מחלת פרקינסון במטופלים בסטטינים לעומת מטופלי פלסבו.
.לאור כל האמור לעיל יתכן בהחלט שלסטטינים אין שום השפעה על מחלת פרקינסון.
* American Neurological Association (ANA) 2016 Annual Meeting
**PLOS ONE