המלצות תזונתיות להפחתת הסיכון להתפתחות טרשת העורקים והתקף לב
פרופסור דוד רוט
באדיבות הגברת דנה דישון דיאטנית קלינית מהמכון לשיקום הלב בשיבא
שומן מוקשה ושומן טרנס
להמנע! מאכילת מרגרינה ומזונות המכילים שומן צמחי מוקשה.
לוותר על אכילת מוצרי מאפה כמו: בורקס, קרואסונים, צ’יפסים, מלווח, ג’חנון ושאר מאפים קנויים .
שומן רווי:
בשר
בשר הודו, עוף (להסיר את העור). להימנע מכמויות גדולות בארוחה אחת.
אפשר לאכול מנת בקר רזה פעם בשבוע – נתחים כמו – פילה, סינטה, שייטל, חזה, כתף, צאך, כף.
להימנע מאכילת איברים פנימיים כגון: כבד, מוח ובשרים מעובדים כגון נקניקים, נקניקיות, המבורגר, שווארמה ומוצרי בשר מעובדים עשירי שומן ונתרן .
מוצרי חלב
מומלץ לאכול מוצרי חלב עד 5% שומן. עדיף בתוספת חיידקים פרוביוטיים ומועשרים בסידן.
חלב, גבינות לבנות, יוגורטים, גבינות צהובות לייט (5/9% שומן – 1 פרוסה ליום).
אינן מומלצות: גבינות מעל 5% שומן, גבינות צהובות, מלוחות, גבינות שמנת, חמאה וקצפת .
ביצים
מומלץ לאכול עד 3 ביצים בשבוע.
שמנים מומלצים:
מומלץ לתבל את הסלט בשמן זית מכבישה קרה, כתית מעולה – 2 כפות ליום.
ניתן להשתמש לבישול ואפיה גם בשמן קנולה.
תחליפים לממרח שומני על הלחם: אבוקדו, טחינה ביתית, מיונית מופחתת שומן.
מעט מרגרינה בנוסחה החדשה של הרכב שומנים.
אגוזים – רצוי לאכול חופן אגוזים ליום, כל יום: אגוזי מלך, פקאן, שקדים, בוטנים, קשיו, פיסטוק, לוז, מקדמיה, אגוזי ברזיל, גרעיני חמניות / דלעת / אבטיח. ללא מלח!
דגים
מומלץ לאכול כ- 2-3 פעמים בשבוע דג המכיל חומצת שומן מסוג אומגה – 3:
מקרל, סלמון, בקלה, הליבוט, סול. שימורי טונה, סרדינים, סלמון – במים / מסוננים מהשמן.
דגי בריכה המכילים אומגה 3: סלמון פורל, מוסר, לברק, בס ובורי.
אפשר לאכול גם סוגים אחרים של דגים.
ירקות
מומלץ לאכול ירקות טריים / מבושלים, מכל הצבעים ובכל ארוחה. לדוגמא: חסה, ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים, תרד, כרישה, שעועית ירוקה, עגבנייה, פלפל, גזר, דלעת, סלק, קישוא, ארטישוק ועוד.
פירות
מומלץ לאכול 3-4 מנות פרי ביום כארוחות ביניים. רצוי שהפירות יהיו טריים. אפשר גם מיובשים, לא מסוכרים.
* חולי סוכרת – מספר מנות הפרי יקבעו ע”י הדיאטנית.
דגנים
מומלץ לאכול לחם מקמח מלא או משיפון מלא או מתערובת דגנים. דגני בוקר – עשירים בסיבים, ללא תוספת סוכר, אורז מלא, כוסמת, בורגול, פסטה, קוסקוס מלא, תירס, פופקורן – לא מעובד, מגרעינים יבשים, קמח תירס, שיבולת שועל, גרנולה ללא סוכר, שעורה – גריסים, גריסי פנינה.קרקרים דלי שומן ועשירי סיבים.
קטניות
גרגירי חומוס, שעועית, עדשים, אפונה, פול, פולי סויה וכל שאר סוגי הקטניות.
ירקות עמילניים
תפוח אדמה (רצוי בקליפתו) בטטה, אפונה ירוקה, פול ירוק, ארטישוק ירושלמי.
שתייה
חשוב להרבות בשתייה (אם אין הגבלת נוזלים): מים, סודה, תה (ירוק וצמחים).
אפשר לשתות עד 3 כפיות קפה ליום (כפית לספל, כולל קפה נטול).
אלכוהול – ניתן לשתות עד כוס אחת של יין אדום יבש ליום, עם הארוחה.
יש להתייעץ עם הרופא לגבי שתיית אלכוהול ונטילת תרופות.
שתיית אלכוהול אינה מומלצת לסובלים מטריגליצרידים גבוהים/חומצה אורית גבוהה בדם/סוכרת לא מאוזנת.
סוכר
מומלץ להימנע משתיית משקאות קלים ממותקים בסוכר.
יש להימנע מלהמתיק משקאות ומזונות בסוכר.
רצוי להמתיק בממתיק מלאכותי כגון סוכרלוז/סטיביה וכד’ ולשתות משקאות דיאט.
לחולי סוכרת ולסובלים מעודף טריגלצרידים בדם – חובה להימנע ממזונות וממשקאות המכילים סוכר (כולל מיצי פירות-דיאט).
מלח
מומלץ להפחית את השימוש במלח. אפשר להשתמש במלח דל נתרן או מופחת נתרן (למעט אנשים עם אי ספיקת כליות או הנוטלים תרופה אלדקטון/מעכבי ACE. להימנע מאכילת מזונות עתירי מלח כגון: גבינות מלוחות, דג מלוח, ירקות מוחמצים, רוטב סויה, חטיפים מלוחים, אבקות מרק ועוד.
תבלינים – יש לתבל את האוכל, כך שיהיה טעים ולהפחית בכמות המלח.
מומלץ שימוש רחב בתבלינים (ללא מלח) ובעשבי תיבול בצורה הטרייה או היבשה.