מוצרי חלב ומחלת לב תוצאות נוספות של מחקר ה PURE

פרופסור דוד רוט

על מחקר ה PURE שפורסם בכתב העת Lancet דווחתי כאן לראשונה ב 17 בנובמבר 2017.

כעת אדווח על תוצאות נוספות ממחקר זה שהתפרסמו ב Lancet במהלך ספטמבר 2018.

מחקר ה PURE הוא מחקר תצפיתי- החוקרים הפיצו שאלונים בקרב משתתפי המחקר. השאלונים כללו שאלות בנושא בריאות והרגלי תזונה. המחקר כלל כ 135,000 משתפים מ 21 ארצות על פני 5 יבשות. המעקב היה על פני 9 שנים.

במאמר הנוכחי מדווחים החוקרים על הקשר בין צריכת מוצרי חלב לתחלואה קרדיווסקולרית:התקף לב ארועים מוחיים ותמותה.

החוקרים חילקו את המשתתפים ל 4 קבוצות:

  • כאלה שלא צרכו מוצרי חלב כלל.
  • כאלה שצרכו פחות ממנת חלב אחת ביום.
  • כאלה שצרכו שתי מנות חלב ביום
  • כאלה שצרכו יותר משתי מנות חלב ביום.

מנת חלב הוגדרה ככוס חלב, גביע יוגורט, 15 גרם גבינה או כפית חמאה.

התוצאות הראו כי התחלואה והתמותה בשל מחלות לב וכלי דם בקרב צרכני מוצרי חלב היתה נמוכה בכ 16% לעומת אלה שלא צרכו מוצרי חלב כלל.

מוצרי החלב שצרכו משתתפי המחקר היו בעיקר חלב ויוגורט. צריכת גבינות היתה מעטה וצריכת חמאה מעטה מאד.

מחקר כזה כמובן לא יכל להוכיח קשר סיבתי, כפי שהסברתי בדווח הקודם, לפיכך לא ניתן להסיק כי צריכת מוצרי החלב גורמת להפחתה בתחלואה שנצפתה במחקר. בנוסף הקשר הנסיבתי שנמצא בין צריכת מוצרי חלב להפחתה בתחלואה תואר עבור צריכת חלב ויוגורט בלבד, ולא בקשר למוצרי חלב עתירי שומן: חמאה וגבינות.

העובדה כי צריכת חמאה היתה זניחה בקרב משתתפי המחקר מצביעה על עובדה שהעלתי כבר בדווח הקודם: רוב משתתפי המחקר היו ממדינות אסיה ורק מעוט ממדינות מערביות.

לדעתי חשיבותו של המחקר היא בזה שהוא אינו תומך בטענה כי צריכת חלב מזיקה לבריאות כפי שטוענים העומדים מאחורי הקמפיין נגד צריכת חלב. 

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344