קפה, תה מהן העובדות?
פרופסור דוד רוט
בניגוד לסברה הרווחת כי קפה גורם לעליה בלחץ הדם, הראה מחקר צרפתי גדול שהוצג בכנס של החברה הארופית ללחץ דם גבוה 2013, קשר נסיבתי בין שתית קפה או תה ללחץ דם נמוך יותר.
המחקר כלל 176,437 נבדקים אשר במהלך השנים 2001 עד 2011 מלאו שאלונים בנוגע לכמות הקפה או התה ששתו כל יום. המשתתפים חולקו ל 3 קבוצות: אלה שלא שתו קפה/תה כלל, אלה ששתו 1 עד 4 כוסות ביום ואלה ששתו מעל 4 כוסות ביום. המחקר כאמור הראה לחץ דם ודופק נמוכים במידה קלה אך משמעותית סטטיסטית בשותי הקפה או התה לעומת אלה שלא שתו.
מחקר מסוג זה כאמור מראה קשר נסיבתי בלבד ואינו מסוגל להוכיח קשר סיבתי בין שתית קפה/תה וירידה בלחץ דם.
בכל זאת לאור מספר המשתתפים הרב במחקר ניתן להניח בבטחון סביר ששתית קפה אינה מעלה את לחץ הדם.
מחקרים רבי משתתפים אשר שנערכו בשיטה דומה למחקר הנ”ל הראו שבקרב שותי קפה הסיכון לפתח סוכרת נמוך יותר מאשר באלה שאינם שותים קפה (שוב קשר נסיבתי בלבד).
קפה “הואשם” בגרימת פעימות מוקדמות, מדובר בתופעה שכיחה ולא מסוכנת אך לעיתים גורמת לסמפטומים מציקים. אולם מחקרים לא הצליחו לקשור בין שתית קפה לעליה בתדירות פעימות מוקדמות. מחקר אחד אף הראה שהפסקת שתית קפה אינה גורמת לירידה בתדירות הפעימות המוקדמות ולשיפור הרגשתם של הסובלים מפעימות מוקדמות.
מאמר שפורסם בכתב העת של הקולג האמריקני לקרדיולוגיה בספטמבר 2013 סקר את המחקרים שפורסמו בספרות הרפואית בנוגע להשפעת שתיית קפה על סוכרת , לחץ דם, רמת שומנים בדם ומחלות לב (התקף לב, אי ספיקת לב והפרעות קצב הלב). מסקנת המחברים היא שבאופן כללי הממצאים בקשר לשתיית קפה מעודדים, כלומר שתיה של 2 עד 3 כוסות קפה ליום יכולה להיות חלק מתזונה בריאה, ואף הסובלים ממחלת לב לא יינזקו משתית קפה מתונה.
ממאמר שפורסם באוקטובר 2016 בכתב העת של האיגוד הרפואי האמריקני לרפואה פנימית: המחקר כלל חולים שהיו במעקב במרפאת אי ספיקת לב לכולם תפקוד לב מופחת במידה בינונית כלומר חולים בסיכון להפרעות קצב לב. החולים חולקו לשניים באופן אקראי: קבוצה אחת קיבלה קפה כל יום במשך 5 ימים רצופים בכמות של 100 מג קפאין (סה״כ 500 מג) וקבוצה שנייה קיבלה פלסבו. לא היה הבדל בין שתי הקבוצות מבחינת קצב הלב או הפרעות בקצב הלב. כלומר קפאין במינון גבוהה לא גרם להפרעות קצב בחולים שהיו בסיכון להפרעות קצב.