שומן ופחמימות במזון והסיכון לתמותה - מחקר PURE
פרופסור דוד רוט
בכתב העת הרפואי LANCETפורסם באוגוסט 2017 מחקר שצוטט בעיתונות הכללית כסנסציוני “מטלטל את עולם הרפואה” וכיוצא באלה סופרלטיבים. כל כך למה? כי המחקר מוביל למסקנה ששומן מפחית סיכון לתמותה ואילו פחמימות מעלות סיכון לתמותה. זה לכאורה סותר את ההמלצות הרפואיות הקיימות – להפחית צריכת שומן במזון כדי למנוע התקף לב, ארוע מוחי ותמותה עקב תחלואה זו.
כאשר בוחנים מחקר אין לקרוא את השורה המסכמת בלבד, זה תורם לסנסציה אך מטעה מזיק לציבור ש”קונה” את המידע הזה כאורים ותומים.
המחקר ה PURE הוא מחקר תצפיתי- החוקרים הפיצו שאלונים בקרב משתתפי המחקר. השאלונים כללו שאלות בנושא בריאות, מצב סוציואקונומי, שימוש בתרופות והרגלי תזונה. המחקר כלל 135,335 משתפים ותקופת המעקב אחריהם נמשכה 7.4 שנים בממוצע.
תוצאות המחקר הראו כי: משתתפים שהצהירו כי תזונתם כוללת כמות גדולה של פחמימות סבלו מתמותה גבוהה יותר (ללא עליה בסיכון ל התקף לב), ואילו משתתפים שהצהירו כי תזונתם כוללת כמות גדולה של שומן סבלו מתמותה נמוכה יותר (ללא עליה בסיכון ל התקף לב)
מכאן – מתבקש להסיק שתזונה עשירת שומן מפחיתה תמותה ולא גורמת להתקף לב ואילו הפחממות במזון מעלות תמותה. מסקנה זו שגויה לחלוטין. כלל לא ניתן להסיקה ממחקר זה! מחקר תצפיתי לא יכול להוכיח קשר סיבתי אלא קשר נסיבתי בלבד.עורכי המחקר שהם רופאים בעלי שם מודים בכך בגוף המאמר.
כלומר המחקר הראה קשר כלשהו בין צריכת שומן במזון לירידה בתמותה, אך אין זה אומר שהשומן גרם לירידה בתמותה.
ניתן להסביר זאת למשל בכך שמזונות עתירי שומן יקרים ממזונות עתירי פחמימות, לכן תזונה דלה בשומן ועשירה בפחמימות היא בסך הכל סמן לעוני – וזה כידוע כרוך בתחלואה ותמותה. בנוסף הרוב המכריע של משתתפי המחקר -88% היו ממדינות אסיה. רק 12% ממדינות המערב, לכן לא ברור אם תוצאות המחקר רלוונטיות לאוכלוסייה מערבית.
ועוד נקודה למחשבה: עשרות מחקרים רפואיים קושרים בין רמה גבוהה של כולסטרול בדם לעליה בתחלואה (התקף לב) ותמותה. עשרות מחקרים אחרים הוכיחו כי הפחתת רמת כולסטרול בדם מפחיתה סיכון ל התקף לב ולתמותה. כלומר הוכח קשר סיבתי בין כולסטרול בדם לבין תחלואה ותמותה.
לסיכום: הרמה בדם של כולסטרול וגם של סוכר היא הקובעת. הרכב התזונה כמובן משפיע על הרמה בדם, אך אם היא נמוכה, פחות חשוב מה הרכב התזונה.