תזונה צמחונית ותחלואה לבבית

פרופסור דוד רוט

תזונה צמחונית כלומר תזונה ללא בשר מכל סוג נחשבת לבריאה אך התימוכין לדעה זו בספרות הרפואית חלשים.
ביוני 2013 התפרסם בכתב העת הרפואי JAMA Internal Medicine מחקר גדול שמטרתו היתה לבסס את הקשר בין תזונה צמחונית לירידה בתמותה.למחקר גוייסו 73,308 משתתפים שמלאו שאלונים בנוגע להרגלי התזונה שלהם. לפי השאלונים הם חולקו לקבוצות: לא צמחוניים, חצי צמחוניים, וצמחוניים. המעקב נמשך יותר מ 5 שנים.
התוצאות הראו שהתמותה בקבוצת הצמחוניים היתה בכ 12% נמוכה יותר מאשר בקבוצת הלא צמחוניים.
כאשר בדקו סיבות תמותה מצאו כי בקבוצת הצמחוניים היו פחות מקרי מות כתוצאה ממחלת לב וכתוצאה ממחלות סרטן.
מחקר כזה מעצם תכנונו מראה קשר נסיבתי בלבד בין תזונה לתמותה. החלוקה לקבוצות התזונה השונות לא נקבעה על ידי החוקרים, ולא נקבעה באופן אקראי, לכן מחקר זה לא יכל להוכיח קשר סיבתי.
כלומר מחקר זה דומה למחקרים על הקשר בין שוקולד או יין אדום לתחלואה. הוא אינו שקול למחקרים בנוגע לתזונה ים תיכונית שכן הוכיחו קשר סיבתי בין תזונה זו לירידה בתחלואה לבבית.
לכן עדיין אין בידנו מידע תקף לפיו ניתן להמליץ על תזונה צמחונית כדרך למניעת תחלואה לבבית.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344