טיפול בהפרעות קצב הלב: תרופות, קוצבים, אבלציות
פרופסור דוד רוט
במהלך השנים האחרונות, חלה התקדמות משמעותית בטיפול בהפרעות קצב הלב, עם פיתוח של טכנולוגיות חדשות שמציעות פתרונות ויעילים.
תרופות
מאגר התרופות לטיפול בהפרעות קצב הלב רחב:
- תרופות לבקרת קצב לב: תרופות שמכוונות למנוע קצב לב מהיר מדי. הן פועלות על ידי חסימת רצפטורים בטא או חסימת תעלות קלציום.
- תרופות אנטי–אריתמיות: נועדו לשמר את קצב הסינוס התקין של הלב ולמנוע הפרעות קצב. תרופות כמו פרופאפנון פלקנייד ודרונדרון משמשות לטיפול בהפרעות קצב על חדריות למשל פרפור פרוזדורים. התרופה אמיודרון משמשת לטיפול בהפרעות קצב חדריות וגם על חדריות
- תרופות נוגדות קרישה: התרופות הללו אינן מטפלות בהפרעות קצב. אולם חלק מאלה הסובלים מהפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים מצויים בסיכון לארוע מוחי בשל קרישי דם הנוצרים בעליה שמאלית. מטופלים אלה זקוקים לטיפול נוגד קרישה כדי למנוע ארוע מוחי.
קוצבי לב ודפיברילטורים
קוצב לב הוא מכשיר היוצר פולסים חשמליים המועברים לחללי הלב דרך אלקטרודות, כך הוא מקצב את שריר הלב במקום הקוצב הטבעי שאינו יכל לבצע את תפקידו בשל תהליך מחלתי. קוצב כזה מטפל בהפרעות הולכה איטיות ולא בהפרעות קצב מהירות. לקוצב כזה לרוב שתי אלקטרודות האחת בעליה ימנית והשניה בחדר ימין, המאפשרות קיצוב בדומה לקיצוב הטבעי קודם עליות ולאחר מכן חדרי הלב. לעיתים מתקינים קוצב בעל אלקטרודה אחת לחדר ימין ללא אלקטרודה עליתית.
דפיברילטור הוא קוצב בעל יכולת לאבחן הפרעת קצב חדרית מהירה מסכנת חיים (טכיקרדיה חדרית או פרפור חדרים) ואז לתת שוק חשמלי (דפיברילציה) במטרה להפסיק את הפרעת הקצב ולתת לקוצב הטבעי- הסינוס לחזור ולקצב את הלב באופן תקין. דפיברילטור כזה יהיה בעל אלקטרודה אחת בלבד בחדר ימין או בעל שתי אלקטרודות אחת בעליה ימין והשניה בחדר ימין כמו הקוצב השגרתי.
קוצב משפר סינכרוניזציה (CRT) קוצב בעל 3 אלקטרודות האחת בעליה ימין השניה בחדר ימין והשלישית בוריד הלב (הסינוס בקורונרי) שמקצבת את החדר השמאלי. קיצוב בו זמני של שני החדרים משפר את הסינכרוניזציה שלהם ועשוי לשפר את תפקוד הלב (במצב בו תפקוד הלב מופחת בשל חוסר סינכרוניזציה). קוצב כזה יכל להיות גם בעל פונקציה של דפיברילטור ואז נקרא CRTD.
קוצבי הלב המודרניים הם מכשירים קטנים יחסית וכוללים טכנולוגיות מתקדמות כמו ניטור מרחוק, המאפשר לרופא לקבל התראות על הפרעות קצב וטיפול אם ניתן על ידי הקוצב בזמן אמת.
אבלציה
אבלציה היא פרוצדורה מלעורית כלומר צינתורית. מטרתה לצרוב את מסלול ההולכה שקשור להפרעת הקצב וכך לקטוע את המעגל החשמלי שמאפשר להפרעת הקצב להתרחש. אבלציה מוצלחת מונעת הופעת הפרעת הקצב. בשיטה זו ניתן לטפל בהפרעות קצב מהירות כגון SVT, רפרוף פרוזדורים, פרפור פרוזדורים וגם הפרעות קצב חדריות.