האם מתח נפשי יכול לגרום להפרעות קצב הלב?

פרופסור דוד רוט

 

הפרעות קצב הלב מתרחשות כאשר קצב הלב נקבע על ידי אזור לב שאינו אמור לקצב את הלב (אזור זה משתלט על הקצב ומחליף את הקוצב הטבעי). הפרעות קצב יכולות להתבטא כתחושת קצב לב מהיר, לעיתים לא סדיר, חולשה, קוצר נשימה, כאבי חזה ולעיתים איבוד הכרה. בשנים האחרונות, עלתה השאלה האם מתח נפשי יכול להשפיע על הפרעות קצב לב. מאמר זה יבחן את הקשר בין מתח נפשי להפרעות קצב הלב, תוך הסתמכות על מחקרים מדעיים.

 

תגובת הגוף למתח נפשי

כאשר אדם נתון למתח, הגוף מגיב בשחרור הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול. תגובות אלו גורמות להשפעות פיזיולוגיות כולל:

  • עלייה בקצב הלב: הקוצב הטבעי של הלב (הסינוס) עובד בקצב מהיר יותר כך שקצב הלב מהיר = סינוס טכיקרדיה.
  • עליה בלחץ דם: מתח עלול לגרום לעלייה זמנית בלחץ הדם, מה שמוביל לעומס על הלב.

 

סוגי מתח והשפעתם

  • מתח אקוטי: מתח רגעי, כמו פחד או חרדה, מלווה בסינוס טכיקרדיה. באנשים המועדים להפרעות קצב (לרוב מסיבה גנטית) מתח נפשי אקוטי עלול להיות טריגר להופעת הפרעת קצב
  • מתח כרוני: מתח ממושך, אשר יכול להיגרם מעבודה, בעיות משפחתיות, בעיות בריאות, עלול להוביל להשפעות ארוכות טווח על הבריאות הלבבית.

 הקשר בין מתח נפשי להפרעות קצב הלב

מחקרים רבים הראו קשר נסיבתי (אסוציאציה) בין מתח נפשי להופעת הפרעות קצב לב עליתיות למשל פרפור פרוזדורים וגם הפרעות קצב חדריות. מחקרים אלה לא הוכיחו קשר סיבתי בין מתח נפשי להפרעות קצב. 

במחקר שפורסם ב -European Heart Journal  נבדקו שתי קבוצות מטופלים: באחת מטופלים עם מחלה כלילית מוכחת ובשניה מטופלים ללא מחלה כלילית. שתי הקבוצות נחשפו לסטרס נפשי. ברישום אקג בזמן סטרס אובחנה התארכות של מקטע QT (מדד הקשור להפרעות קצב) בקבוצת המטופלים עם מחלה כלילית ואילו בקבוצת המטופלים השניה לא נצפתה תופעה זו. כלומר במטופלים עם מחלה כלילית סטרס נפשי גורם לתופעה המעלה סיכון להפרעות קצב חדריות.

 

טיפול ומניעה

  1. שיטות להפחתת מתח נפשי
  • מיינדפולנס ותרגול נשימה: טכניקות להפחתת מתח נפשי.
  • פעילות גופנית: מפחיתה מתח נפשי ביעילות.
  • יוגה: תרפיה גופנית המשלבת תרגול גופני עם טכניקות נשימה מרגיעות.
  1. טיפול רפואי

במקרים חמורים של מתח נפשי, חרדה או דיכאון,  רופא עשוי לרשום תרופות נוגדות חרדה או דיכאון.

סיכום

הקשר בין מתח נפשי להפרעות קצב הלב נחקר רבות‘ אך רובם המכריע של המחקרים תצפיתיים או אפידמיולוגיים ולכן מראים רק אסוציאציה בין מתח נפשי להפרעות קצב לב ולא מוכיחים קשה סיבתי בין השנים.  בכל אופן הפחתת מתח נפשי ושימוש בטכניקות הרפיה עשויים לשפר את מצב הרוח ואת הרווחה הגופנית והנפשית.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344