הקשר בין הפרעות קצב הלב ומחלות לב כרוניות
פרופסור דוד רוט
הפרעות קצב הלב (אריתמיות) ומחלות לב כרוניות הן שתי בעיות רפואיות נפוצות. הקשרים בין שתיהן חשובים להבנה, שכן מחלות לב כרוניות יכולות לגרום להפרעות קצב לב, ןהפרעות קצב יכולה להחמיר מחלות לב כרוניות.
מהן הפרעות קצב הלב?
הקוצב הטבעי של הלב (הסינוס) ממוקם בעליה ימנית ובמצב תקין אחראי על קצב הלב. כאשר אזור אחר בלב (בעליות או בחדרים) מתחיל לתת קצב במקום הקוצב הטבעי מדובר בהפרעת קצב. הפרעות קצב הלב יכולות להיות מהירות (טכיקרדיה) או איטיות (ברדיקרדיה). הן נגרמות על ידי שיבושים במערכת החשמלית של הלב, מה שעלול להתרחש בעקבות מגוון סיבות, כולל מחלות לב נרכשות, או נטיה גנטית. הפרעות קצב הלב עלולות לגרום לתסמינים כמו סחרחורת, עייפות, כאבים בחזה, התעלפות והמסוכנות שבהן עלולות לגרום לדום לב.
מהן מחלות לב העלולות לגרום להפרעות קצב?
מחלת לב כלילית (הגורמת התקף לב), דלקת קרום הלב (פריקרדיטיס), דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס) מחלות מסתמי הלב, או מחלות שריר הלב (קרדיומיופתיות), עלולות לגרום להופעת הפרעות קצב לב. השכיחה ביותר מבין מחלות אלה היא המחלה הכלילית הנגרמת על ידי גורמי סיכון כגון עישון, סוכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, השמנה, חוסר פעילות גופנית. אורח חיים בריא וטיפול בגורמי סיכון אלה עשויים למנוע מחלה כלילית והפרעות קצב הנובעות ממנה.
כיצד עלולות הפרעות קצב הלב לגרום או להחמיר מחלת לב?
- במקרים רבים מטופלים עם מחלת מסתם, מחלה כלילית או קרדיומיופתיה. אשר
מאוזנים שנים רבות הופכים לפתע לסימפטומטיים מאד עקב הופעת פרפור פרוזדורים –
הפרעת קצב מהירה ובלתי סדירה.
- במטופל עם לב בריא- הפרעת קצב מהירה, למשל פרפור פרוזדורים, עלולה לגרום לירידה
בתפקוד הלב ולאי ספיקת לב. במקרים אלה החזרת המטופל לקצב סינוס גורמת לרוב
להתאוששות הלב וחזרתו לתפקוד תקין.
ניהול והפחתת הסיכונים
- אורח חיים בריא: אימוץ אורח חיים בריא, הכולל המנעות מעישון, תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה, עשוי למנוע מחלת לב כלילית ואת סיבוכיה.
- במידה וקיימת מחלת לב: על המטופל להיות במעקב קרדיולוגי סדיר, ליטול את התרופות המומלצות באופן קבוע, וכך למנוע סיבוכי מחלה כולל הפרעות קצב.
סיכום
הוצג הקשר בין מחלות לב להפרעות קצב. חשוב למנוע מחלות לב, ולטפל באופן מיטבי במחלת לב אם קיימת. זה עשוי למנוע סיבוכים כולל הפרעות קצב לב.