איך פעילות גופנית בעצימות גבוהה משפיעה על הבריאות?

פרופסור דוד רוט

פעילות גופנית בעצימות גבוהה הוא חלק בלתי נפרד מחייהם של אתלטים, אך הוא מביא עמו לא רק יתרונות פיזיים, אלא גם אתגרים פיזיולוגיים משמעותיים, במיוחד בתחום בריאות הלב. במאמר זה נבחן את השפעת האימון הגופני האינטנסיבי על הלב, ונמנה טיפים לשמירה על בריאות הלב במהלך האימון.

השפעות חיוביות של אימון גופני על הבריאות

  1. שיפור סיבולת לב-ריאה: אימון קבוע משפר את הכושר הגופני, משפר תוחלת חיים, משפר איכות חיים ומפחית את הסיכון למחלת לב.
  2. הפחתת לחץ דם: פעילות גופנית גורמת להפחתת לחץ הדם, דבר המפחית את העומס על הלב.
  3. שיפור פרופיל השומנים בדם: אימון גופני תורם לעליה ברמת ה -HDL )הכולסטרול הטוב), דבר שמפחית את הסיכון למחלת לב.
  4. מערכת החיסון פעילות גופנית סדירה בעצימות מתונה עד בינונית מחזקת את מערכת החיסון

חסרונות בריאותיים של אימון בעצימות גבוהה המבוצע בקביעות

  1. פציעות אורטופדיות: פעילות בעצימות גבוהה כרוכה בעומס כבד על המפרקים, השרירים והרצועות, מה שעלול להוביל לפציעות כמו נקע, מתיחה או שברים. פעילות מאומצת לאורך זמן עשויה גם להוביל לנזקים כרוניים כמו דלקת גידים או נזקים למפרקים.
  2. בעיות לב:
    1. במקרים נדירים, אצל אנשים עם גורמי סיכון לטרשת עורקים, פעילות גופנית בעצימות גבוהה עלולה לגרום להתקף לב
    2. ספורטאים העוסקים בפעילות בעצימות גבוהה לאורך זמן עלולים לפתח את ״תסמונת לב האתלט״ כלומר עיבוי של שריר החדר השמאלי של הלב לדרגה שעלולה להחשיד לקרדיומיופתיה היפרטרופית.
    3. ספורטאים העוסקים בפעילות בעצימות גבוהה לאורך זמן, נוטים לסבול מהפרעת קצב לב בשם פרפור פרוזדורים יותר מאשר שכיחותה באוכלוסיה.
  3. מערכת החיסון: אימונים גופניים אינטנסיביים עלולים להחליש את מערכת החיסון באופן זמני, ולהעלות סיכון לזיהומי דרכי נשימה עליונות

טיפים לשמירה על בריאות הלב במהלך האימון

  1. מעקב רפואי: חשוב לעבור בדיקות תקופתיות אצל רופא ספורט במיוחד עבור אתלטים המבצעים פעילות גופנית בעצימות גבוהה לאורך זמן.
  2. הגבלת עצימות הפעילות הגופנית: אם אינך שואפ/ת לקריירה ספורטיבית ופעיל/ה גופנית לשיפור בריאותך כדאי להגביל את הפעילות הגופנית לעצימות מתונה עד בינונית, עצימות גבוהה יותר, כאמור, לא תורמת לבריאות.
  3. מנוחה והתאוששות: דאגה למנוחה ותכנון ימי מנוחה בין האימונים יכולים למנוע פציעות ולשמור על הבריאות.
  4. בזמן מחלת חום: במהלך מחלה דמויית שפעת מומלץ להמנע מפעילות גופנית, כיון שקיים סיכוי שמדובר במיוקרדיטיס, מחלה שלרוב חולפת מעצמה, אך בנוכחותה הסיכון להפרעות קצב עולה, במיוחד במהלך פעילות גופנית.

סיכום

פעילות גופנית בעצימות מתונה עד בינונית הינה בעלת יתרונות בריאותיים רבים ומומלצת על ידי רופאים וארגוני בריאות. לעומת זאת פעילות גופנית בעצימות גבוהה כזו המבוצעת בדרך כלל על ידי ספורטאים מקצועיים, אינה תורמת לבריאות יותר מאשר הפעילות הבינונית, ועלולה אף לגרום לפגיעה בבריאות.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344