עיבוי שריר הלב: תסמינים, סיבות ודרכי טיפול
פרופסור דוד רוט
עיבוי שריר הלב, המכונה גם היפרטרופיה של שריר הלב, הוא מצב שבו שריר הלב מתעבה מעבר לעוביו הרגיל, דבר שמגדיל את כח ההתכווצות אך מקטין את החלל של חדרי הלב ומפחית את יכולת הלב לפעול ביעילות. מצב זה עלול להוביל לבעיות בריאות, ולכן חשוב להבין את הסיבות והטיפול האפשרי.
תסמינים
תסמינים של עיבוי שריר הלב לעיתים יכולים להיות קלים ובלתי מורגשים. עם זאת, תסמינים נפוצים עלולים לכלול:
- קוצר נשימה: אפילו בפעילות גופנית קלה.
- דפיקות לב: תחושת דפיקות לב לא סדירות או מהירות.
- כאבים בחזה: כאבים או לחץ במהלך מאמצים גופניים.
- עייפות לא מוסברת.
- עילפון: ארועי איבוד הכרה פתאומי= סינקופה.
סיבות
עיבוי שריר הלב עלול להיגרם בשל גורמים גנטיים או בשל מצבים נרכשים:
- גנטיקה: מוטציות גנטיות עלולות לגרום למחלת שריר הלב הקרויה קרדיומיופתיה היפרטרופית.
- לחץ דם גבוה: לחץ דם גבוה באבי העורקים גורם לחדר השמאלי של הלב, קושי בהזרמת דם לאבי העורקים. בתגובה שריר החדר השמאלי מתעבה כדי להתגבר על הקושי.
- היצרות המסתם האורטלי: כאשר המסתם האורטלי מוצר החדר השמאלי מתקשה להזרים דם דרכו לאבי העורקים, לכן שריר החדר מתעבה כדי להתגבר על הקושי.
- פעילות גופנית אינטנסיבית: ספורטאים, במיוחד ספורט אתגרי, עלולים לפתח עיבוי שריר הלב כתוצאה מעומס גופני הממושך, מצב הנקרה ״לב אתלט״ מדובר במצב הפיך- הפסקת פעילות במשך מספר שבועות תגרום לנסיגה בעיבוי שריר הלב.
טיפול
הטיפול בעיבוי שריר הלב משתנה בהתאם לסיבות שגרמו לו. הדרכים הנפוצות כוללות:
- במידה יש והסיבה לעיבוי שריר הלב היא לחץ דם גבוה הטיפול הוא איזון של לחץ הדם. במידה והסיבה היא הצרות המסתם האורטלי החלפת המסתם עשויה לעזור.
- אורח חיים בריא: תזונה מאוזנת, פעילות גופנית מתונה, הימנעות מעישון ואלכוהול, יכולים לסייע באיזון לחץ דם.
- תרופות: תרופות להפחתת לחץ הדם במצבי לחץ דם גבוה. כאשר מדובר בקרדיומיופתיה היפרטרופית מקובל לטפל בתרופות המחלישות את התכווצות שריר הלב ומאפשרות הרפיה טובה יותר של החדר שמאלי (לדוגמא חוסמת בטא).
- פעולות כירורגיות: במקרים חמורים של קרדיומיופתיה היפרטרופית, ניתן לעיתים להעזר בקוצב לב, או בניתוח להקטנת עובי המחיצה בין חדרי הלב. כאשר יש סכנה להפרעות קצב לב חדריות- ניתן להתקין דפיברילטור פנימי.
סיכום
עיבוי שריר הלב הוא מצב רפואי שאין להקל בו ראש. אבחון הסיבה חשוב ומאפשר מתן טיפול מתאים .