קרדיומיופתיה: מה זה ואיך זה משפיע על הלב שלך?
פרופסור דוד רוט
קרדיומיופתיה היא קבוצה של מחלות שריר הלב אשר גורמות לפגיעה בתפקוד שריר הלב. כאשר תפקוד הלב נפגע, זה יכול להוביל לבעיות בריאותיות כגון אי ספיקת לב, הפרעות בקצב הלב ואף מוות פתאומי. במאמר זה נציג את סוגי הקרדיומיופתיה השונים, תסמיניהן, סיבותיהן ודרכי הטיפול בהן.
סוגי קרדיומיופתיה
- קרדיומיופתיה מורחבת (Dilated Cardiomyopathy): כח ההתכווצות של שריר הלב פוחת, כתוצאה מכך החדר השמאלי מתרחב. קרדיומיופתיה זו עלולה להיגרם מסיבות גנטיות, דלקת שריר הלב, סמים, אלכוהול.
- קרדיומיופתיה היפרטרופית (Hypertrophic Cardiomyopathy): שריר דפנות החדר השמאלי מעובות, לכן יכולת ההרפיה של החדר פוחתת דבר שמקטין את יכולתו להתמלא בדם בזמן הדיאסטולה. יכולת ההתכווצות נשמרת אך בשל עיבוי המחיצה בין החדרים- עלולה, במהלך כווץ החדר (סיסטולה), להווצר חסימה במוצא החדר השמאלי, שתפריע לזרימת הדם מהחדר לאבי העורקים. מצב זה נקרא קרדיומיופתיה היפרטרופית חסימתית. בנוסף מחלה זו עלולה לגרום להפרעות בקצב הלב. מחלה זו בדרך כלל נגרמת עקב מוטציות גנטיות.
- קרדיומיופתיה רסטריקטיבית (Restrictive Cardiomyopathy): במחלה זו שריר הלב מאבד גמישות והופך נוקשה. לכן אינו מתרחב כראוי, דבר שמפחית מיכולת החדר להתמלא בדם. גורמים אפשריים כוללים מחלות כמו עמילואידוזיס, סארקואידוזיס, המוכרומטוזיס (עודף ברזל) ומחלות אגירה
תסמינים
תסמינים של קרדיומיופתיה עשויים להשתנות בהתאם לסוג ולחומרה של המצב, וכוללים:
- קוצר נשימה
- עייפות לא מוסברת
- ארועי עילפון
- דפיקות לב
- כאבים בחזה
- נפיחות ברגליים או בבטן
גורמים
- גנטיקה: מוטציות גנטיות אחראיות למחלות השונות במקרים רבים.
- עמילואידוזיס עלול להגרם עקב מחלה המטולוגית – מילומה נפוצה.
טיפול
הטיפול בקרדיומיופתיה תלוי בסוג המחלה ובחומרתה:
- תרופות: להקל על תסמינים של אי ספיקת לב או הפרעות קצב למשל.
- פעולות ניתוחיות: במקרים קשים, נדרש לעיתים טיפול ניתוחי למשל הקרדיומיופתיה היפרטרופית חסימתית.
- קוצב לב: יש מצבים בהם דרוש קוצב לב ולעיתים דפיברילטור.
סיכום
הקרדיומיופתיות הן אוסף מחלות שגורמות לתחלואה משמעותית. אם אתם חווים תסמינים המחשידים על בעיה בלב, חשוב לפנות למומחה קרדיולוגיה בהקדם. איתור מוקדם של מחלה, עשוי להוביל לטיפול יעיל ולשיפור באיכות החיים.