הקשר בין תפקוד לקוי של בלוטת התריס להפרעות קצב הלב
פרופסור דוד רוט
תפקוד לקוי של בלוטת התריס עלול להשפיע על קצב הלב. במאמר זה נדון בקשר בין הפרעות קצב הלב להפרעות בבלוטת התריס, הסימפטומים, הסיכונים והדרכים לטיפול.
מהי בלוטת התריס?
בלוטת התריס היא אבר בצורת פרפר שנמצאת בחלקה הקדמי של הצוואר. היא אחראית על ייצור ההורמון תירוקסין המווסת את קצב חילוף החומרים בגוף. תפקוד לקוי של בלוטת התריס יתבטא בהפרשת יתר של ההורמון (היפר-תירואידיזם) או חסר הפרשה של ההורמון (תת-פעילות = היפו-תרואידיזם), שני המצבים עלולים להשפיע על קצב הלב.
הקשר בין תפקוד בלוטת התריס והפרעות קצב לב
- היפותירואידיזם:
- כאשר בלוטת התריס לא מספקת תירוקסין בכמות הנדרשת, עלול להגרם קצב לב איטי (ברדיקרדיה). ברדיקרדיה עלולה לגרום לתסמינים כמו עייפות, חולשה, וסחרחורת, ופגיעה באיכות החיים.
- היפרתירואידיזם:
- כאשר בלוטת התריס מייצרת תירוקסין בכמות מעל לדרוש, יש עליה בקצב הלב (טכיקרדיה) ועלולה להופיעה הפרעת קצב כגון פרפור פרוזדורים.
- טכיקרדיה עלולה לגרום לתחושת דפיקות לב מהירות, חרדה, קושי בנשימה. פרפור פרוזדורים עלול לגרום בנוסף לכל אלה גם לארוע מוחי.
סימנים נוספים (שאינם קשורים ללב) של הפרעות בבלוטת התריס
תת פעילות
- עלייה במשקל
- עור יבש
- שינויים במצב רוח (חרדה, דיכאון(
- ירידה בזכרון
- עייפות או חוסר אנרגיה
- אי סבילות לקור
יתר פעילות
- עצבנות
- נשירת שיער
- נדודי שינה
- עליה בתאבון וירידה במשקל
- אי סבילות לחום והזעת יתר
אבחון:
לאחר שעולה חשד קליני ליתר או תת פעילות של בלוטת התריס אבחון ודאי מתקבל על ידי בדיקת דם פשוטה להורמון בלוטת התריס (תירוקסין) ולהורמון מיותרת המוח – הורמון מגרה בלוטת התריס השולט (T3, T4, TSH) : ביצור התירוקסין על ידי בלוטת התריס בדיקה מלאה כוללת
טיפול:
- היפותירואידיזם הטיפול פשוט יחסית- על ידי מתן ההורמון תירוקסין בטבליות פעם ביום במינון הדרוש (על פי בדיקות דם לרמת ההורמון כאשר המטרה היא לשמור על רמה בתחום התקין
- היפרתירואידיזם: טיפול כולל תרופות לדיכוי יצור הורמון בבלוטת התריס, במצבים מסוימים ניתן טיפול ביוד רדיואקטיבי על מנת להרוס כליל את יצור ההורמון בבלוטת התריס (ואז לטפל בהיפותירואידזם שנוצר על ידי תירוקסין בטבליות).
- עם התחלת טיפול כל עוד ההיפרתירואידיזם לא נשלט, נהוג לתת טיפול סימפטומטי בטכיקרדיה על ידי חוסמי בטא
סיכום
פעילות תקינה של בלוטת התריס חשובה לשם שמירה על בריאות גוף ונפש. אבחון וטיפול מהירים בפעילות לא תקינה של בלוטת התריס יאפשרו שיפור המצב.
-
הפרעות קצב לבפרפור חדרים לעומת פרפור פרוזדורים: הבנת ההבדלים והסכנות
-
הפרעות קצב לבחידושים בטכנולוגיית קוצבי הלב
-
הפרעות קצב לבדפיברילטורים חיצוניים חצי אוטומטיים: חשיבותם בהצלת חיים
-
הפרעות קצב לבהקשר בין תפקוד לקוי של בלוטת התריס להפרעות קצב הלב
-
הפרעות קצב לבניטור הפרעות קצב הלב: שימוש במכשירים לבישים