חידושים בטכנולוגיית קוצבי הלב

פרופסור דוד רוט

קוצבי הלב הם מכשירים המיועדים לטיפול בסובלים מהפרעות הולכה חשמלית בלב, קוצב הלב נכנס לפעולה ומקצב את הלב כאשר מערכת הקיצוב הטבעית כושלת. בשנים האחרונות חלה התפתחות טכנולוגית משמעותית בקוצבי הלב.

חידושים טכנולוגיים בקוצבי הלב

  1. ניתור הקוצב מרחוק:
  • הקוצב מעביר נתונים לגבי פעילותו ומצבו למערכת מחשב ביחידת הקוצבים בבית החולים, כך הרופאים יכולים לקבל נתונים בזמן אמת על תפקוד הקוצב, ולחסוך צורך בתורים נוספים במרפאה.
  1. קוצבי לב ללא אלקטרודות (Leadless Pacemakers):
  • באופן מסורתי גוף הקוצב מוחדר בניתוח לאזור הכתף וממנו יוצאות אלקטרודות דרך ורי תת בריחי אל העליה הימנית וחדר הלב הימני (בקוצב דו לשכתי) או לחדר ימין בלב (קוצב חד לשכתי). קוצבים ללא אלקטרודות מהווים חידוש, שכן הם ממוקמים בצנתור, ישירות בחדר הימני. לכן אין צורך באלקטרודות שיקשרו בין גוף הקוצב לחדר הלב, ואין סיבוכים הקשורים באלקטרודות (שבר באלקטרודה, קריש דם או זיהום על אלקטרודה, דליפה של מסתם טריקוספידלי עקב מעבר אלקטרודה דרכו). חסרונותיהם שהם מקצבים רק את החדר הימני (ולא עליה ימנית וחדר ימני כמו קוצב רגיל) כמו כן אינם יכולים לשמש כדפיברילטור ויש יותר סכנה לפרופורציה (ניקוב) של דופן החדר הימני בזמן ההתקנה לעומת קוצב רגיל.
  1. קוצבים חכמים:
  • קוצבי הלב המודרניים מצוידים באלגוריתמים מתקדמים המאפשרים להם להתאים את הקצב בהתאם לפעילות הגוף. לדוגמה, קוצבים אלו יכולים להחיש את קצב הלב בזמן מאמץ פיזי ולהאט את הקצב בזמן מנוחה.
  1. קיצוב דו חדרי לשיפור סנכרון התכווצות חדרי הלב כטיפול באי ספיקת לב:
  • לקוצב שגרתי אלקטרודה בעליה ימנית ואלקטרודה בחדר ימין. קיצוב החדר הימני מספיק כיון שכאשר תפקוד החדרי הלב תקין האות החשמלי עובר מהחדר הימני לחדר השמאלי ושניהם מתכווצים בפרש זמנים זניח שלא גורם בעיה. כאשר תפקוד החדר השמאלי מופחת משמעותית במיוחד אם יש הפרעת הולכה מסוג חסם מלא בצרור הולכה שמאלי LBBB הסנכרון בהתכווצות החדרים נפגע בדרגה הגורמת לירידה משמעותית ביעילות התכווצות החדר שמאלי. במצב כזה יש יתרון בקוצב בעל אלקטרודה נוספת המוחדרת אל וריד הלב (הסינוס הקורונרי) ומקצבת את החדר השמאלי. קיצוב בו זמני של החדר הימני והשמאלי משפר את הסנכרון בין החדרים ומשפר את תפוקת הלב וכך תורם לטיפול בסובלים מאי ספיקת לב.
  1. קוצבים דפיברילטורים:
  • מדובר במכשירים הנראים דומה לקוצב הרגיל אולם יש להם בנוסף ליכולת הקיצוב הרגילה יכולת לאבחן הפרעת קצב חדרית מהירה: טכירדיה חדרית או פרפור חדרים, ולתת שוק חשמלי על מנת להפסיק את הפרעת הקצב
  • האלקטרודה בחדר הימני משמשת גם לקיצוב וגם להעברת שוק חשמלי לפי הצורך. דפיברילטור יכל להיות בעל אלקטרודה אחת בחדר ימין או בעל שתי אלקטרודות – אחת בעליה ימנית והשניה בחדר ימני. או בעל 3 אלקטרודות כלומר בעל יכולת משולשת גם קוצב גם דפיברילטור וגם סינכרון התכווצות חדרי הלב כמו הקוצב בסעיף 4 הנ״ל.

סיכום

קוצבי לב משמשים כלי טיפולי חשוב בסובלים ממחלות לב. החידושים בטכנולוגיית קוצבי הלב מסייעת לשפר את איכות החיים ואף את תוחלת חיים של הסובלים ממחלת לב. 

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344